هزینه ها و حقوق گمرکی
مهم ترین هزینه ها و حقوق گمرکی کالا، من جمله گوشی موبایل در سال ۱۴۰۳ مطابق جدول تعرفه گمرک ایران، شامل 4 درصد حقوق گمرکی، سود بازرگانی، 9 درصد مالیات ارزش افزوده و 1 درصد عوارض هلال احمر بوده که نحوه پرداخت این تعرفه های گمرکی، به صورت مراجعه حضوری، به دفاتر گمرک می باشد.
انجام فعالیت واردات و صادرات، به دلیل سود قابل توجه حاصل از این فعالیت ها، همواره ، مورد توجه تجار بوده و افراد بسیاری برای انجام این فعالیت های تجاری، اقدام می کنند. اما، انجام واردات و صادرات، مانند سایر فعالیت های تجاری، رایگان نبوده و لازم است تا هزینه های مربوطه، پرداخت گردد.
هزینه ها و حقوق گمرکی که این حقوق، تعرفه گمرکی نیز نامیده شده، هر ساله توسط دولت، اعلام می گردد و انجام واردات و صادرات، توسط متقاضی، تا زمانی که این هزینه ها، مطابق شیوه و نحوه مخصوص پرداخت آن، تادیه نگردد، امکان پذیر، نخواهد بود.
لذا، در این مقاله، پس از پاسخگویی به این سوال که هزینه ها و حقوق گمرکی چیست، میزان این هزینه را در سال 1403، بررسی کرده و پس از ارائه جدول تعرفه گمرک ایران، در مورد استعلام و نحوه پرداخت تعرفه گمرکی گوشی موبایل و سایر کالاها، صحبت خواهیم کرد.
هزینه ها و حقوق گمرکی چیست
افرادی که قصد اشتغال به تجارت بین الملل و امر واردات و صادرات را داشته یا در حال حاضر، به این نوع از فعالیت های تجاری، مشغول می باشند، لازم است تا با اصطلاحات تخصصی این حوزه، آشنا باشند. یکی از این اصطلاحات تخصصی، هزینه ها و حقوق گمرکی بوده که حقوق گمرکی، به عنوان تعرفه گمرکی نیز شناخته می شوند.
به همین دلیل، در این بخش، به این سوال پاسخ خواهیم داد که هزینه ها و حقوق گمرکی چیست و سپس در بخش های بعد، میزان تعرفه گمرکی سال ۱۴۰۳ را در مورد گوشی و سایر کالاها، بررسی کرده و در انتها، جدول تعرفه گمرک ایران را ارائه خواهیم کرد.
برای پاسخ گویی به این سوال که هزینه ها و حقوق گمرکی چیست، باید به قانون امور گمرکی، مراجعه نمود. به موجب بند (د) ماده 1 این قانون، حقوق ورودی، شامل حقوق گمرکی، سود بازرگانی و سایر وجوهی است که گمرک، قانونا، موظف به دریافت آن می باشد.
اما، علاوه بر این موارد، لازم است تا هزینه های دیگری نیز توسط واردکنندگان کالا و خدمات پرداخت گردد که هزینه برگ سبز گمرکی، مالیات صادرات و واردات یا مالیات ارزش افزوده، عوارض هلال احمر و سایر هزینه های مرتبط با واردات، نظیر هزینه بیمه کالاها و هزینه های مربوط به حمل ونقل کالا و ترانزیت آن، از مهم ترین هزینه های گمرکی می باشد.
لازم به ذکر است که از آنجا که واردات، موجب خروج ارز از کشور شده و محدودیت هایی را برای تولید داخلی ایجاد می کند، قانون گذار نیز قاعدتا، هزینه ها و حقوق گمرکی را برای این قسم از فعالیت های تجاری بین المللی، پیش بینی و میزان تعرفه گمرکی آن ها را مشخص نموده است.
بنابراین، صادرات به دلیل وارد کردن ارز به اقتصاد کشور، اصولا، معاف از عوارض گمرکی می باشد. با این وجود، در جایی که صادرات، زمینه وارد کردن زیان احتمالی به اقتصاد و تجارت را فراهم کرده، مانند صادرات مواد خام نفتی و صادرات محصولات کشاورزی که در واقع، شکل پنهان صادرات آب کشور بوده، قانون گذار و مراجع قانونی، هزینه ها و حقوق گمرکی صادرات را نیز تعیین و میزان آن را مشخص کرده اند.
پس از پاسخ گویی به این سوال که هزینه ها و حقوق گمرکی چیست، در بخش های بعد، میزان تعرفه گمرکی سال 1403، به ویژه در مورد گوشی تلفن همراه را بررسی کرده و جدول تعرفه گمرک ایران را نیز ارائه خواهیم کرد.
[table id=1 /]